HomeOnze praktijkSpecialismenVergoedingenNieuwsAfspraak makenContact

Home > Specialismen > Manuele therapie

Manuele therapie

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van  bewegingsklachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Hoe wij werken:

 1. Intake: snel duidelijkheid
  Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek worden vragen gesteld over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij uw houding en bewegingen beoordeeld worden en uw gewrichten onderzocht. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten liggen. Samen met u wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt een aanpak voor verdere behandeling met u besproken. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
 2. Behandeling: effectieve therapie
  Als manueel therapeuten kennen we specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
 3. Behandeling: specifiek effectieve therapie
  Manueeltherapeutische hulpverlening vindt plaats in een hiervoor ingerichte praktijkruimte en niet bij patiënten aan huis. Verantwoorde manueeltherapeutische hulpverlening veronderstelt immers een specifieke behandelruimte, specifieke outillage en meetinstrumenten. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, en op uitdrukkelijk verzoek van een huisarts of medisch specialist, kan hiervan worden afgeweken, maar dan slechts voor het uitvoeren van een diagnostisch consult.
 4. Nazorg
  Na afsluiten van de therapie kan het zinvol zijn om ter voorkoming van terugkerende klachten of ter verbetering van belastbaarheid en conditie gericht activiteiten te ondernemen. U krijgt van ons in dat geval maatwerk-advies.

Meer informatie? www.nvmt.nl

Bezoekadres

Gezondheidscentrum Ermelo
Julianalaan 49, 3851RA Ermelo (1e verdieping)
0341-554090
info@vanolffenfysio.nl